Biografie van Gerthy Fleskens (Zeelst 1942)

Gerthy kreeg haar opleiding tot textielontwerpster aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven. Ze is werkzaam geweest voor Hatéma te Helmond, waarvoor zij onder meer gordijnstoffen, plaids en dekens ontwierp. Daarna werkte zij als styliste en adviseuse bij de inkoop voor Metz & Co te Amsterdam. Vervolgens heeft zij voor tal van firma’s op freelance basis dessins gemaakt. Van 1978 tot 1980 ontwierp zij een aantal bedrukte stoffen voor weverij De Ploeg te Bergeijk.

Ze is sinds eind jaren negentig lid van Schildersvereniging de Rietpen. Gerty is een colorist en dat vertaalt zich in haar schilderkunst. Met acrylverf op papier, zelfs op inpakpapier weet ze op eigenzinnige wijze kleuren te voorschijn te toveren in haar zo eigen herkenbare stijl. De onderwerpen die ze naschildert zijn verzamel objecten van kringloopwinkels, rommelmarkten, beurzen en garagesales. Met haar verfijnde neus voor bijzondere dingen vindt ze altijd wat. Dit wordt vereeuwigd op papier en daarna gaat het object aan een volgend leven beginnen. In haar werk komt haar achtergrond terug van dessin ontwerpen waarbij ze met een losse toets en heldere kleuren te werk gaat.

Haar kennis met betrekking tot kunst en vormgeving is groot en dat maakt haar een gewaardeerd lid van de vereniging. Sinds 2006 richt ze elk jaar weer samen met Wilhelmien de jaarlijkse expositie in en verzorgt ze de mooie boeketten die door menigeen worden bewonderd.