Daniël, Petrus, Alagonda, Gislain
Klik hier voor een interview met Daan, dat begin oktober 2008 verscheen in het regionale weekblad ‘De Uitstraling>>

www.daanvandenenden.nl

Geboren

Daan van de Enden werd geboren op 5 maart 1958, Kapellerweg te Luyksgestel. Achtste kind uit een gezin van negen. Druk, maar gezellig gezin waar altijd wel wat gebeurde en er was altijd volk over de vloer. Woonplaats: Het Gewad 29, 5504 TK Veldhoven.

Tijdsbeeld
In de tijd dat ik geboren ben, kun je spreken van een rustige tijd waar de mensen nog veel tijd voor elkaar en de gemeenschap hebben. De mensen zijn nog niet zo jachtig als nu, veel rust en tijd voor de ander. Als kind kun je opgroeien in alle rust. Je hebt veel letterlijke ruimte om te kunnen spelen en je fantasie de vrije loop te laten. Vrijheid en veel persoonlijke ruimte was er voor mij in deze tijd, een tijd zonder veel zorgen.Stijl
Mijn werk toont een klassieke/romantische stijl waarbij kleur en lijnen elkaar ondersteunen. Wat ik wil tonen is het gevoel watbepaalde onderwerpen bij mij oproepen. Mijn gevoelens en gedachten kunnen tot uiting komen in een gebaar, houding, in mijn kleur/lijn gebruik en de compositie. Mijn onderwerpen zijn de situaties die mij bezighouden in mijn huidige leven, zowel dicht bij, als wat er in de wereld gebeurt ver weg van mij.

Drijfveer
Mijn drijfveer om te tekenen en schilderen is dat ik tijd voor mezelf neem waar ik geheel mezelf kan zijn, mijn gedachten en gevoelens kan laten gaan over het leven wat mij bezig houdt. Door me te uiten via het tekenen en schilderen ga ik met mezelf in gesprek en kan ik situaties/ gebeurtenissen die me bezighouden beter plaats geven.

Kunstenaarspad
Op mijn 16 jaar ben ik in contact gekomen met een amateur kunstschilder, Pater Swinnen, die een expositie hield in mijn geboorte-dorp. Deze man heeft me uitgenodigd om bij hem te komen schilderen, hij wilde me onderrichten in de teken- en schilderkunst. Via deze man ben ik in aanraking gekomen met de kunstenaar Dhr. C. J. Karmerlinckx, een kunstenaar waar ik 2 jaar intensief wekelijks begeleiding van heb gekregen. Deze man stimuleerde me vooral de eerste jaren te tekenen en pas na een paar jaar te gaan schilderen. Ruim 12 jaar ben ik lid van een schildersvereniging ‘De Rietpen’ waar ik wekelijks naar toe ga en waardoor ik nog steeds geprikkeld word. Daarnaast heb ik diverse cursussen gevolgd, modeltekenen en portrettekenen gegeven door Jan Vosters. Ik heb twee jaar lang met een aantal amateur kunstschilders aan vrij modeltekenen gedaan.

Grote voorbeeld
Mijn grootste voorbeeld is dhr C.J. Camerlinckx , Rubens, Toulouse-Lautrec, Renoir en Cézanne

Diverse exposities
Luyksgestel, 1980 met de dichter Marcel Tilburghs in het cultureel centrum. Lommel, 1981 met de kunstenaar Berkulin in het Gemeentehuis Lommel. Terneuzen 1985, in het Verpleegtehuis Terschorren. Riethoven 1995, met Henny Herps in het atelier van de Rietpen.