Piet van Vugt, digitale atelier

Piet van Vugt Piet van Vugt is op 15 januari 1932 in Eindhoven geboren en woont nu sinds 1972 in Hapert.  Hij werkte bij Philips in Eindhoven en is sinds 1990 gepensioneerd.

Kunstenaarspad

Na de oorlog ben ik lid geweest van de jeugdbeweging, waar men vond dat ik wel tekentalent had. Eén van de leiders bood aan me te leren aquarelleren. Daar is door omstandigheden nooit iets van terecht gekomen. Naar aanleiding van dit vroegere advies ben ik, na mijn avondstudie voor werktuigbouwkundig constructeur te hebben voltooid, naar een vrije academie in Veldhoven gegaan. Later in 1972, nadat ik met mijn gezin naar Hapert was verhuisd, naar de vrije academie in Eersel van Theo Kappé. Hier ben ik enthousiast geraakt en heb het idee opgevat om me wat meer te ontwikkelen in tekenen en schilderen. Daartoe heb ik me aangemeld bij de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten in Arendonk en heb daar les gehad van Louis van Gorp en Jean Leyssen. Ik heb daar goed leren tekenen en schilderen naar levend model. Naderhand ben ik zelf wat gaan experimenteren met aquarel.

Stijl

Ik mag niet zeggen dat ik een eigen stijl heb of volg. Ik doe soms een poging om een dimensie toe te voegen aan een onderwerp. Tot nu toe heb ik een voorkeur voor zachte verlopende kleuren.
Momenteel schilder ik in vlagen, als ik er zin in heb maar vooral als ik een idee heb. Schilderen doe ik voor mijn plezier, doch ik vind het wel belangrijk dat:

  • er iets decoratiefs uitkomt.
  • het de moeite waard is om naar te kijken.

Grote voorbeeld

Piet van Vugt wordt geïnspireerd door sommige werken van surrealisten als René Margritte, Max Ernst, Chirico en cubisten Braque, André Mark, Lyonel Feininger.

Tip voor de beginnend kunstenaar 

 Teken en schilder zoveel mogelijk naar de natuur, maar alleen voor je plezier.