Sylvia Theuws – van Gaalen, digitale atelier

Sylvia TheuwsSchilderijen om aan te raken ..

Ik werk met acrylverf en meestal abstract. 
Ook gebruik ik andere materialen in mijn schilderijen, zoals papier, karton, zand, stof, plastic, etc. om in het schilderij een bepaald reliëf te creëren. Deze materialen worden met acrylhars geplakt op het doek, dit wordt dan hard en je kunt er overheen schilderen.

Het reliëf is aan de ene kant als basis om de vormen in het schilderij uit te werken, maar aan de andere kant verstekt het ook weer de voorstelling. Dit is voor mij een uitdaging om te maken, zodat mensen die het schilderij bekijken de neiging hebben om het te betasten en aan te raken. Dan blijft het niet alleen bij kijken, maar je speelt dan ook met de andere zintuigen. Naast schilderen ben ik ook bezig met keramiek en steen.

Soms zie ik ineens een mooie foto. Het onderwerp, de compositie of de kleuren hiervan spreken me aan en maak dan een opzet op het doek. Ook heb ik schilderijen gemaakt waarbij ik met het reliëf begon en al werkende werd het een abstract schilderij. Ik had niet een voorop gezet plan, maar het schilderij ontstond dan vanzelf.
Verder maakte ik ook schilderijen van bijvoorbeeld bloemen en wilde dieren n.a.v. een reis naar Namibië en India. Ik gebruik foto’s, herinneringen en indrukken die ik had, als inspiratie.

Opleiding/begeleiding.

Ik ben op 5 augustus 1967 in Den Haag geboren, ben getrouwd met Johan en heb twee dochters (2 jaar, 3 maanden). Eigenlijk was ik al in mijn kinderjaren vroeg bezig met kleuren en tekenen. Vaak kreeg ik te horen dat ik zo leuk kon tekenen. 
Op de middelbare school heb ik met allerlei soorten materialen gewerkt. Ik heb destijds examen gedaan in het vak tekenen en kunstgeschiedenis. Later heb ik op de PABO ook veel getekend en handvaardigheid en textiele werkvormen gehad, dus ook weer met veel verschillende materialen gewerkt, maar altijd met een opdracht.

“Echt schilderen” deed ik op de cursus bij Marcel Reijerman (Arnhem 1994 -1997)
Later ben ik over gestapt naar acrylverf. Dit droogt veel sneller en je kunt er sneller en naar mijn idee creatiever mee werken, zeker wanneer ik andere materialen erbij gebruik. Ik heb 4 jaar vrij gewerkt (schilderen met acrylverf) bij Marijke van der Made (Amersfoort 1999 – 2003). Verder heb ik een jaar cursus gedaan (brons en beeldhouwen) bij Kees Verwey (Amersfoort 2002 – 2003)

Na mijn verhuizing naar Bergeijk heb ik de laatste jaren vrij gewerkt (schilderen en boetseren) bij John van Lierop (Bladel 2004 – t/m december 2007) 
Sylvia Theuws is sinds 2007 lid van de schildersvereniging “De Rietpen” in Eersel.