Gijsbert Jansen

Hoelang teken/schilder/beeldhouw je al?

Sinds 2017 ben ik in aanraking gekomen met schildersvereniging De Rietpen. Voor die tijd heb ik wel een tijd aan beeldhouwen gedaan, maar dat is door vrij onduidelijke redenen tot een pauze gekomen. Misschien dat ik dat later weer ga oppakken.

Wist je altijd al dat je dit wilde doen? Of ben je daar pas veel later achter gekomen / of aan toegekomen?

Tekenen en schilderen heeft lang geen plaats gehad in mijn leven. Vroeger vond ik het wel één van de leukste vakken op school. Ik vond het altijd wel leuk om wat te krabbelen, wat perspectief oefeningen te doen en met schaduw en dergelijke wat te spelen, maar meer dan een kubus of koffiekopje werd het meestal niet.
in een grijs verleden ben ik weleens gestart met een teleac-cursus tekenen en tijdens mijn studie heb ik het anatomie platen-boek deels nagetekend. Als ik dan twee uur had zitten tekenen op een bekken en heup gewricht had ik het idee dat ik flink gestudeerd had 😉

Wat hield je tegen, of wat motiveerde je nu juist?

Tijdgebrek, te druk, werk, werk en gezin. Maar elke keer als ik bij mijn ouders thuis kwam en mijn vader, die het ook leuk vind om te schilderen, vertelde en liet zien waar hij mee bezig was dacht ik: “dat kan ik denk ik ook”. Toen mijn echtgenote me wees op een artikel over de Rietpen en ik op de website het informatieformulier kon invullen was ik verkocht.

Heb je een opleiding gevolgd? Of heeft iemand je geïnspireerd? Of anders?

Een echte opleiding heb ik dus niet gehad, een keer een cursus aquarel op de volksuniversiteit in Eersel en daar bleef het bij, dus scholing, nee. Inspiratie ja, mijn vader en gestimuleerd mijn echtgenote: ‘dat vind je leuk, echt iets voor jou!” en ze had gelijk!

Welke kunstenaar(s) bewonder je? En waarom?

Ik heb geen echte voorkeuren, maar merk wel dat ik op dit moment vooral schilders kan waarderen die realistisch of impressionistische werken hebben gemaakt. Het abstracte kan ik nog niet goed op waarde schatten. Dat is iets wat ik nog moet of wil leren.

Waar haal je nu je inspiratie vandaan?

Het ambacht van iets kunnen maken wat lijkt alsof het er ook is spreekt me aan. Programma’s op televisie zoals bijvoorbeeld Project Rembrandt of In de voetsporen van… vind ik wel erg inspirerend. Door te kopiëren leer ik veel en mogelijk ontwikkel ik zo ook op termijn een eigen stijl.
Het vertellen van een verhaal in een schilderij is iets wat nog niet ontwikkeld is, maar ik heb nog tijd…. hoop ik.

Wat is voor jou de grootste uitdaging? Wat vind je moeilijk?

Zoals gezegd is het iets schilderen wat insinueert dat je naar een werkelijkheid kijkt vind ik erg knap. Dat wil ik verder ontwikkelen. Als mensen zeggen van een schilderij: “is dat een foto?” vind ik dat wel een compliment. Maar het superrealisme is teveel gepriegel voor mij, ik heb daar denk ik ook het geduld niet voor.

Waarom heb je je bij de Rietpen aangesloten?

Het niet krijgen van les, maar het wel krijgen van tips en uitwisseling van ideeën spreekt me erg aan. Ook de vrijheid in onderwerp keuze vind ik prettig. Zo neem ik de tijd om te ontdekken wat ik leuk vind, welke stijl ‘bij me past’. De afwisseling van portret, via model naar landschap, stadsgezicht of waar ik zin in heb vind ik aantrekkelijk. Ook het uitproberen van technieken, stijlen, materialen van acryl, inkt, potlood houtskool of ets alles kan en er zijn mensen met bredere ervaringen die je kunnen adviseren en ondersteunen in je zoektocht.
Een interessante zoektocht, die nog lang niet af is.

Onderstaand een overzicht van recent werk

Een overzicht van eerder werk zie je hieronder