Maarten van Dijk

Hoelang teken/schilder je al?

Als kind al. Constant zat ik strips te tekenen, ook in de klas. Later ben ik naar de academie is Arendonk gegaan, waar ik in aanraking kwam met verf. Nooit meer mee gestopt.

Wist je altijd al dat je dit wilde doen? Of ben je daar pas veel later achter gekomen / of aan toegekomen?

Mijn moeder was altijd al creatief en ik denk dat ik al jong wist dat ik later een creatief vak zou gaan beoefenen. Ik heb ook al twintig jaar een grafisch bedrijf, dus dat is aardig uitgekomen. Elke woensdag schilderen bij de Rietpen is voor mij nu een uitlaatklep om bij te tanken na een drukke werkweek.

Heb je een opleiding gevolgd? Of heeft iemand je geïnspireerd? Of anders?

Ja, de zaterdagopleiding op de Academie te Arendonk en later heb ik vijf jaar het Koninklijk Academisch Atheneum te Turnhout gedaan, de opleiding reclame.

Welke kunstenaar(s) bewonder je? En waarom?

Ik heb een brede smaak, maar ik bewonder toch vooral de realistisch moderne kunstenaars zoals Tjalf Sparnaay. Maar de oude meesters zoals Rembrandt kan ik ook waarderen!

Waar haal je nu je inspiratie vandaan?

Over het algemeen schilder ik vanaf een voorbeeld, meestal een foto die ik op internet vind. Lang heb ik alleen dieren geschilderd, maar nu begin ik steeds meer mensen en soms ook landschappen te maken.

Wat is voor jou de grootste uitdaging? Wat vind je moeilijk?

Portrettekenen blijft bij mij nog een lastig gebied, maar waar ik ook niet snel aan zal beginnen is een abstract werk. Gewoon omdat ik altijd er iets figuratiefs van weet te maken…

Waarom heb je je bij de Rietpen aangesloten?

Thuis heb ik een ezel, doeken, penselen en verf. Maar het lukt me niet om thuis te schilderen. Te veel afleiding, een zaak aan huis, vrouw, kinderen, email en telefoon. Maar op een andere locatie is dit allemaal niet het geval. Dus ga ik al jarenlang trouw elke woensdag heerlijk schilderen met leuke mensen!

Onderstaand een overzicht van recent werk

 

Een overzicht van eerder werk zie je hieronder