Renée Holtzer

Sinds 2011 ben ik lid van Schildervereniging De Rietpen. Maar al sinds mijn jonge jaren ben ik in de breedste zin van het begrip graag creatief bezig. Van allerlei vormen van handwerken tot het maken van keramiek, poppen, (digitale) fotoboeken, enz. Maar tekenen en schilderen loopt, vanaf het moment dat ik een potlood kon vasthouden, als een rode draad door mijn leven.

Op de middelbare school had ik tekenen in mijn examenpakket. Daarna moest ik een keuze maken: Kunstacademie of Pedagogische Academie. Ik heb voor het laatste gekozen. Uiteraard kon en kan ik mijn creativiteit ook ruimschoots kwijt in mijn functie als leerkracht basisonderwijs.

Om mijn creativiteit te blijven uiten ben ik cursussen gaan volgen op zogenoemde volksuniversiteiten. Zo’n vijftien jaar geleden heb ik drie jaar les gevolgd aan de academie van Arendonk. Ik ben van huis uit een perfectionist met veel oog voor detail. In Arendonk wilde ik “het grote gebaar” leren: grote doeken, dikke kwasten en ruwere vormen. Na drie jaar was ik er klaar mee. Het past niet bij me.

Het werken met grafiet en kleurpotlood is een favoriete bezigheid. Het brengt mij rust en ontspanning. Mijn inspiratie krijg ik o.a. door het kijken naar kunstprogramma’s op televisie, het bezoeken van musea en de interactie met mijn mede-schilders. Ideeën stromen meestal binnen op een “onbewaakt ogenblik” of als ik een prachtige foto zie in krant of tijdschrift. Ik werk mijn onderwerpen het liefst realistisch uit, met veel oog voor detail. Tegelijkertijd geef ik er graag een vreemde kronkel aan, waardoor het magisch realistisch wordt. Soms werk ik in serievorm, zoals bij de series “Muzikale groente” en “Fruit met dierenhuid”, maar meestal zijn het losse werken. Dan maak ik graag gebruik van acrylverf. Portretten van mensen of dieren hebben mijn voorkeur.

Ik hoop nog lang van deze hobby te kunnen genieten. Vooral binnen De Rietpen. De vaste groep mede-schilders beschouw ik als mijn “tweede familie”. Ik geniet elke week van hun verhalen, anekdotes, humor en gezelligheid!

Het creatief bezig zijn in de beeldende kunst heeft er bij mij bovendien toe geleid dat ik ook op andere gebieden vaak snel tot creatieve ideeën en probleemoplossingen kom.

Onderstaand een overzicht van eerder werk (gerangschikt naar onderwerp of type werk)